Miercuri, Mai 22, 2019

MASH

M.A.S.H. - Medical Adventure School in Holiday

Ce este M.A.S.H?

M.A.S.H reprezinta un eveniment de referinta in activitatile de pregatire si instruire a voluntarilor in domeniul medicinei de urgenta si a salvarilor in situatii speciale. Proiectul M.A.S.H are o traditie de 16 ani, perioada in care acesta a devenit mai mult decat un poiect.

M.A.S.H – istoric, misiune si context

            M.A.S.H a fost initiat pentru prima data in anul 2001 sub forma unei tabere care reunea reprezentanti ai mai multor institutii si oganizatii, cum ar fi Asociatia Studentilor Medicinisti din Oradea - ASMO, Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare - SMURD, Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo Bihor-SJSSBH, Crucea Rosie, etc.

            Scopul acestui proiect a fost crearea bazei de pornire pentru dezvoltarea unei structuri de susţinere a echipelor de intervenţie în situaţiile speciale de salvare (servicii de urgenţă medicală, pompieri, Salvamont, Inspectoratul General de Aviatie al Ministerului de Interne etc).

            M.A.S.H. a fost gândit ca un program care să iniţieze în pregătire salvatorii care urmează să intre în colaborare cu serviciile specializate existente acum sau să înfiinţeze propriile servicii de intervenţie.

            Astazi, M.A.S.H isi continua misiunea de a populariza mijloacele prin care populatia poate contribui la salvarea unor persoane aflate in dificultate. De cele mai multe ori, primii ajunsi la locul producerii unui accident/incident sunt simpli cetateni, ale caror gesturi pot fi salvatoare de viata, facand astfel diferenta dintre viata si moarte. Constientizarea acestui aspect, a determinat echipa organizatoare sa faca pimul pas catre educatia specifica, realizata cu ajutorul profesionistilor. Practic, M.A.S.H pregateste un grup de tineri care la finalul taberei nu doar vor fi capabili sa acorde primul ajutor, ci vor avea si suficiente aptitudini si competente sa transmita mai departe informatii astfel obtinute.

            M.A.S.H reuseste sa formeze si sa dezvolte o platfoma de voluntari, adica o resursa atat de importanta si de baza pentru socientatea contemporana, parte integrata a UE. Acest rezultat a fost observat de-a lungul celor 16 ani, prin numarul crescut de solicitari de voluntariat in cadrul serviciilor de urgenta. Personalul voluntar este o resursa deosebit de valoroasa, contribuind la fluidizarea desfasurarii interventiilor cu costuri minime.

            Un alt obiectiv M.A.S.H este cresterea interoperabilitatii intre echipele care intervin in timpul unei misiuni de salvare, precum si crearea unui sistem de educatie continua, prin colaborarea realizata intre mai multe institutii si servicii care au rol de interventie in situatii speciale.

            M.A.S.H a aparut in contextul un dezvoltari rapide ale societatii contemporane. Acest proces determina si situatii care pot pune viata in pericol. Noile orientari ocupationale si de petrecere a timpului liber, evolutia tehnologiei, etc au avut repercursiuni negative asupra starii de sanatate a individului. Din aceste considerente, este importanta o dezvoltare concomitenta, rapida si eficienta a structurilor specializate in gestionarea si efectuarea interventiilor in situatii speciale de salvare. Deseori o interventie de salvare in situatii speciale necesita un numar ridicat de persoane, incepand de la salvatori, tehnicieni, pompieri, politisti, pana la persoane care fac ceai si cafea. Pregatirea echipei de interventie este un aspect deosebit de important pentru reusita misiunii. Si mai important este insa colaborarea cu celelalte structuri cu care echipa vine in contact, respectiv managementul care trebuie realizat.

            Obiectivul principal al poiectului M.A.S.H insa, ramane cel de a invata individul, simplul cetatean masurile de baza in acordarea primului ajutor, prin intermediul voluntarilor instruiti in tabaa. Este deosebit de important ca orice cetatean sa detina un minim de cunostinte si aptitudini, deoarece rarerori echipele speciale de interventie sunt primele ajunse la locul unui accident/incident.

M.A.S.H 2016

Ca in fiecare an, tabara M.A.S.H se va desfasura in Muntii Apuseni, Platoul Padis. Aceasta locatie a fost special aleasa de organizatori, datorita conditiilor: fara resurse electrice, fara apa curenta, canalizare sau orice fel de infrastructura. Crearea unui context cat mai apropiat de o situatie reala de salvare, scoaterea din normal, din aria de siguranta si confort este unul dintre obiectivele M.A.S.H.  Oferirea unui nou cadru pentru desfășurarea activităților este esențială pentru conștientizarea aspectelor de medicina de urgență și a condițiilor uneori extreme în care se desfășoară acțiunile de salvare.

            Ce este defapt M.A.S.H? M.A.S.H este o tabara care presupune:

-        o saptamana de stat la cort,

-        cursuri zilnice pe teme de prim ajutor certificate Consiliul National Romana de Resuscitare -CNRR, precum si alte cursuri,

-        drumetii in Muntii Apuseni,

-        zile tehnice si de teambuilding: tiroliana, rapel, catarare etc,

-        concursuri tematice,

-        demostratia unei interventii de salvare in situatii speciale,

-        stabilirea unui punct de prim ajutor in zona taberei si acordarea primul ajutor calificat pentru intreaga populatie a zonei respective,

-        educatie montana si ecologica,

-        promovarea sistemelor moderne de comunicare pentru interventii si a aparaturilor specifice,

-        animatie socio-educativa si elemente de psiho-pedagogie,

-        seri sociale cu foc de tabara si chitara.